Imelletty perunalaatikko

Tuesday, November 27 2012 @ 02:16 PM EET

Kirjoittaja: Tuija

Joulun klassikko

1½ kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5-6 dl maitoa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne.

Sekoita ruokalusikallinen vehnäjauhoja soseeseen. Peittele astia ja nosta se lämpimään paikkaa. Lisää parin tunnin kuluttua toinen ruokalusikallinen jauhoja ja sekoita taas. Parin tunnin kuluttua on lisättävä kolmaskin jauholusikallinen. Perunat makeutuvat imeltyessään, joten sokeria ei pidä lisätä tähän ruokaan ollenkaan. Imeltymistä on mukava seurata maistelemalla. (Olen aina lisännyt siirappia. Lämpö tosin auttaa imeltymistä.)

Kun imellys on valmis, sekoita siihen hyvin pehmennyt voi. Lisää suola. Suolaa ei saa lisätä aikaisemmin, se näet hidastaa imeltymistä. Sekoita perunasurvokseen niin paljon maitoa, että se pehmenee puuromaiseksi.

Kaada survos voideltuun vuokaan. Vuoan tulee olla sen kokoinen, että reunoille jää reilusti tilaa. Kypsyessään perunalaatikko löystyy ja hönkäilee pulpahdellen. Paista laatikkoa 150-asteiseksi lämmitetyssä uunissa noin kolme tuntia.

Perunalaatikko on parhaimmillaan juuri valmistuneena. Saattaisi olla kätevää pistää imellys alulle myöhään aatonaattoiltana ja antaa survoksen imeltyä yön yli. (Sekoita aamulla loput ainekset sekaan ja kaada survos valmiiksi vuokaan. Pistä vuoka sitten uuniin sellaisena aikana, että laatikko valmistuu sopivasti ennen pöytään kantamista. Minulla ei ole säilynyt parhaana mahdollisena, jos on ollut kauan vuoassa odottamassa.)

0 kommentti(a)http://www.ampiainen.net/article.php/20121127141602947